IEFBE 2774

Due diligence onderzoek – claims, overeenkomsten en compliance – bent u er klaar voor?

Download Whitepaper, A Beginner's Guide to Due Diligence Preparedness, Wolters Kluwer. Of u nou bij een startup werkt of een multinational, er kan aan u gevraagd worden om een due diligence rapport vast te leggen voor een potentiele koper of investeerder. In elk geval moet u voorbereid zijn. Mocht de CEO, CFO of bedrijfsjurist verantwoordelijk zijn voor de voorbereidingen, is het handig om een lijst te hebben met de belangrijkste zaken die aan de orde komen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste zaken om u op weg te helpen:

Bedrijfsinformatie & commerciële contracten
Enkele belangrijke documenten die u moet verstekken zijn onder andere:

  • Statuten
  • Lijst van eigendom en aandeelhoudersregister
  • Notulen van bestuursvergaderingen
  • Lijst van aandeelhouders inclusief data en prijzen
  • Lijst met volmachten

Vraagt u zich nu al af waar deze documenten liggen? Juridische software zoals effacts kunnen u helpen om snel inzichten te genereren.

Claims & Compliance
Stelt u eens voor hoeveel tijd u moet besteden om een samenvatting te geven van de
volgende zaken met betrekking tot het bedrijf, eventuele dochterondernemingen,
de leidinggevende functionarissen – samen met alle actuele en historische
documenten en correspondentie:

  • Lopende contracten en inactieve contracten, inclusief kernvoorwaarden, verplichtingen en data
  • Claims inclusief schikkingsovereenkomsten
  • Dreigende procedures/aansprakelijkheidstellingen.

Meest voorkomende uitdagingen tijdens een onderzoek
In het ergste geval wordt het proces verhinderd doordat er in de loop van de jaren meerdere bedrijfsjuristen werkzaam zijn geweest. Dit betekent vaak dat niet alle informatie beschikbaar is of op de juiste plek te vinden is.

Als de juridische afdeling makkelijk toegang heeft tot de juiste documentatie, moeten zij het grootste deel van hun tijd besteden aan het genereren van rapporten.

De ultieme due diligence oplossing:
Het beste scenario is als u gebruik maakt van een alles-in-een oplossing om u informatie op te slaan, beheren en inzichten te generen. Effacts is speciaal ontwikkeld voor juridische professionals en biedt u de tools die u nodig heeft om uw juridische informatie te beheren op een plek, minder tijd te besteden aan het zoeken en samenvatten van informatie en inzichtelijke rapportages te genereren.

In onze whitepaper (Engelstalig) ‘Due Diligence for Beginners’ geven we tips en handvatten voor het uitvoeren van due diligence onderzoek.

Dit artikel wordt gesponsord door Wolters Kluwer