DOSSIERS
Alle dossiers
Gepubliceerd op maandag 22 mei 2023
IEFBE 3656

The Unitary Patent Package & Unified Patent Court

Vanaf 1 juni 2023, na jaren van onderhandelingen, tegenslagen en uitstel, treedt het Unitary Patent Package (UPP) in werking: het Europees octrooi met eenheidswerking (EPUE) wordt werkelijkheid en het Unified Patent Court (UPC) zal met zijn activiteiten aanvangen.

Het UPP wordt voorgesteld als goedkoper en efficiënter dan de nationale octrooien en de nationale procesvoering voor Europese octrooien. De uitdagingen zijn echter talrijk wat betreft complexiteit, harmonisatiedoelstellingen, wettigheid, zakelijke voordelen en bredere maatschappelijke, economische en juridische bezwaren, om er maar een paar te noemen. Er zijn ook twijfels gerezen over de werkelijke besparingen voor de octrooihouders en de proceskosten (en -risico's) voor Europese bedrijven en MKB's in het bijzonder.

 

Het bovenstaande is een gedeeltelijke neerslag van twee jaar onderzoek door een groep van 37 specialisten in octrooirecht en EU-recht, academici en praktijkmensen. De uikomsten van dat onderzoek valt te lezen in het boek 'The Unitary Patent Package and Unified Patent Court. Problems, Possible Improvements and Alternatives' (uitgever: Ledizioni - Voorwoord van Melchior Wathelet, voormalig Rechter en voormalig eerste Advocaat-generaal van het HvJEU, hoogleraar Europees recht).

Dit boek wordt gepubliceerd in open access en is hier beschikbaar.

De conferentie 'The unitary patent package: a start on shaky tracks' wordt georganiseerd ter gelegenheid van de inwerkingtreding van het Unitary Patent Package en de lancering van het boek.

De conferentie vindt plaats op dinsdag 30 mei 2023 van 16.30 tot 18.30 uur in de Université Saint-Louis (Brussel) en online. Deelname is gratis, maar registratie is verplicht.

Programma en registratie zijn hier beschikbaar.