Gepubliceerd op vrijdag 3 maart 2023
IEFBE 3624
Overig - Autres ||
25 jan 2023
Overig - Autres 25 jan 2023, IEFBE 3624; (Louboutin tegen The Level Group), https://www.ie-forum.be/artikelen/louboutin-tegen-the-level-group

Uitspraak ingezonden door: Anthony Van der Planken, Van Innis & Delarue

Louboutin tegen The Level Group

Tribunal de l'entreprise Francophone de Bruxelles 25 januari 2023, IEF 21278, IEFbe 3624, A/22/02093 (Louboutin tegen The Level Group) In deze zaak stelt Louboutin dat de persoonlijke stempel en de vrije en creatieve keuzes die in de drie versie van het model ‘Hot Chick’ terugkomen, zich kenmerken door de combinatie van vier elementen, te weten, de zeer uitgesproken décolleté, het puntige uiteinde, de naaldhak en de bijzondere uitsparing in het achterste gedeelte aan de zijkanten van het bovenwerk. Laboutin heeft bewezen dat het model voor het einde van 2013 werd gecreëerd. Verweerder, The Level Group, is er niet in geslaagd te bewijzen dat de vier door Laboutin opgeëiste kenmerken in 2013 of daarvoor gezamenlijk in een schoenmodel zijn belichaamd.

Een model bestaat altijd uit een combinatie van visuele elementen die afzonderlijk genomen tot het publieke domein behoren of geen enkele oorspronkelijkheid vertonen. De oorspronkelijkheid van een werk situeert zich altijd in de combinatie van de desbetreffende elementen.

Besloten kan worden dat Louboutin het bewijs levert dat hij in 2013 een model van schoen gecreëerd heeft bestaande uit een precieze tekening die toelaat om het model op voldoende nauwkeurige en objectieve wijze te identificeren. Louboutin toont ook aan dat de creatie van dit model voortkomt uit vrije en creatieve keuzes die het model een persoonlijke stempel geven en dus oorspronkelijkheid.

De rechtbank veroordeelt verweerder tot de staking van de online reproductie in België van schoenen die het model Hot Chick 100 of het model Hot Chick 85 van Louboutin belichamen, onoder verbeurte van een dwangsom.