IEFBE 3127

Schadevergoeding wegens overname journalistieke werken

Hof van beroep Gent 7 september 2020, IEFbe 3127; 2019/AR/476 (Appellant en Enea tegen Vancia Car Lease) Auteursrecht. Inbreuk. Appellant en zijn vennootschap Enea zijn de auteur resp. de uitbater van de autonieuwswebsite auto55.be. De autoleasingmaatschappij Vancia Car Lease heeft zonder toestemming deze artikelen overgenomen op haar website. In eerste aanleg werd geoordeeld dat Vancia Car Lease inbreuk pleegde op de auteursrechten van appellant en werd Vancia Car Lease veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van € 100,- ex aequo et bono per overgenomen artikel. In hoger beroep wordt bevestigd dat de 78 kwestieuze artikelen auteursrechtelijk beschermd zijn en dat Vancia Car Lease inbreuk maakt op de auteursrechten van appellant. De schadevergoeding wordt verhoogd tot € 0,15 per teken, vermeerderd met een toeslag van 25%. De methode van de gederfde licentievergoeding wordt dus toegepast.

De inbreuk op auteursrechten

10. Terecht heeft de eerste rechter ook vastgesteld dat de auteursrechtelijke inbreuken zijn aangetoond.

Een verwijzing naar het op 5 oktober 2017 voltooid proces-verbaal van vaststelling door gerechtsdeurwaarder Van Noten volstaat om aan te tonen da NV VANCIA CAR LEASE een groot aantal bijdragen inderdaad klakkeloos en ongeautoriseerd heeft overgenomen op haar website.

NV VANCIA CAR LEASE heeft zich dan ook schuldig gemaakt aan een inbreuk op de auteursrechten van [appellant] door zonder toestemming deze werken één op één te reproduceren en, via haar eigen website, aan het publiek beschikbaar te stellen.

In de syntheseconclusie in hoger beroep leest het hof geen eigenlijke betwisting van deze inbreuken.

Voor wat de vaststelling van de inbreuk betreft, dringt een bevestiging van het bestreden vonnis zich dan ook op.